Stipelnews
Joulz, onderdeel van Eneco Holding N.V., houdt zich al meer dan 50 jaar bezig met de energie-infrastructuur in de Randstad. Joulz werkt met meer dan 2400 specialisten aan het aanleggen en onderhouden van gas- en elektriciteitsnetten. Dat veilig werken hier hoog in het vaandel staat spreekt voor zich. Danny Ouwendijk is manager van de bedrijfsschool van Joulz (kennis en ervaringsinstituut-KEI).
Bedrijfsschool
Een mooie term, bedrijfsschool. “Dat is het zeker! Ik ben eindverantwoordelijk voor de bedrijfsschool”, vertelt Danny. “Wij verzorgen veiligheidsopleidingen, procesopleidingen, maar we leren het vak ook aan leerlingmonteurs. Hoe maak je een mof of hoe leg je een gasverbinding aan.”
Eerste contact
Danny begon zijn carrière in de buitendienst en is daarna via verschillende functies in de lijn op de stafafdeling terecht gekomen. Sinds drie jaar houdt hij zich intensief bezig met het opleiden van Joulz-medewerkers, ook voor het Stipel-certificaat.”Het is al weer een hele tijd geleden dat ik voor het eerst in contact kwam met Stipel. In eerste instantie zag ik de toegevoegde waarde niet echt. Ook omdat Stipel de vakkennis opnieuw wilde toetsen. Als je je rijbewijs haalt hoef je toch ook niet steeds opnieuw examen te doen?”
Eindtermen
“Maar inmiddels is er veel veranderd”, gaat Danny verder. “In de gesprekken met het bestuur van Stipel hebben we onze wensen kenbaar gemaakt met als resultaat dat wij naar tevredenheid de certificatieschema’s hebben aangepast. Het voordeel van Stipel is dat je het examen en de opleiding van elkaar scheidt. Voorheen zat je met de situatie dat de slager zijn eigen vlees keurde. Ook naar opdracht- gevers toe is het van belang dat mensen goed geschoold zijn en veilig werken.” De Raad voor Accreditatie houdt scherp toezicht, maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast.
Danny: “En dat prijskaartje zorgt ervoor dat onze kosten gestegen zijn, maar daarmee tegelijkertijd de kwaliteit. Tijdens het ontwikkelen van de eindtermen hebben we bewust de dialoog met onze buitendienst medewerkers opgezocht. Het is niet meer van deze tijd om je regels en richtlijnen zo maar op te leggen. Door met elkaar in gesprek te gaan
is er veel meer wederzijds begrip ontstaan over waarom we een regel maken zoals hij is. En met als grootste voordeel dat de medewerkers die straks het Stipel-certificaat gaan halen er allemaal achter staan.”